. Tidningsurklipp

E-postadress Skriv ut

 

Utdrag från tidningsurklipp, och scannade bilder ... (1975-1978)
För större bilder - tryck på resp. bild!

 

Folkdanslag i Ingelstad (Artikel i Smålndsposten - mars 1975)

bild

På fredagskvällen (7/3-1975) bildades för första gången i Ingelstad ett folkdanslag under namnet Inglinge Folkdansgille.
Vuxenskolan, som liksom övriga studieförbund, vill stödja folklig kulturell verksamhet, har en längre tid i Ingelstad i studiecirkelform bedrivit undervisning i gammaldans och intresset har varit stort.
Vuxenskolan har varit ekonomisk garant, men på grund av den stora tillslutningen och en viss avgift från var och en av deltagarna, kunde nu Vuxenskolan till det nya ungdomsgillet överlämna ett överskott av verksamheten uppgående till 1.380 kronor.

Överlämnandet gjordes av Lars-Olof Runefors, och mottagaren var folkdansgillets första kassör Maritha Jonsson.
Ett 40-tal medlemmar inskrevs vid starten.

 

Inglinge Folkdansgille i debut (Artikel Smålandsposten - midsommar 1975)

bild

Debut på hemmaplan gjorde midsommardagen Inglinge Folkdansgille, som under den gångna vintern en gång i veckan övat folkdanser under ledning av oförtröttlige Rune Persson.
Ledaren och alla hans dansande vänner är värda ett stort erkännande för att de tagit upp denna populära form av trevlig och ögonfägnande samvaro.
I Inglinge Folkdansgille, som förhoppningsvis kommer att bli dragplåster i bygderna, deltar dansande från Ingelstad, Nöbbele, Linneryd, Jät och Växjö.
Flitiga spelmän har under träningskvällarna, och även nu vid debuten vid Inglinge Hög, varit Lennart Skoglund och Karl-Gustav Johansson.

 

Ingelstadsprästen dundrade (16/4-1976)
Hela folkdanslaget obotfärdiga rövare.

Medlemmarna i folkdansgillet i Ingelstad kommer inte in i himlen, om man får tro kyrkoherde Harald Nyström, som i högmässan igår fördömde dem som tog del i dansen på långfredagen.
I går var det folkdansgillet som hade ordnat gammaldans på Näckrosen, och kyrkoherden tog i sin predikan upp det förkastliga i att dansa på långfredagen.
De som tog del i dansen i går, går djävulens vägar, och han jämförde dem med den obotfärdige rövaren på korset. De har stängt himmelens portar.
På långfredagen skall man inte gå på dans eller bjudningar, man bör vara hemma och begrunda det stora som sker i frälsningsprocessen. (Slut notis).

 

Ingelstadslag tog vandringspris (Smålandsposten 8/11-1976)

bild

En storartad aktivitet för ungdomar har på initiativ av Inglinge Folkdansgille varit i gång i Näckrosens A-Sal i Ingelstad. Det är Svenska Ungdomsringen för bygdekultur, som i Smålands distrikt satt fart på många ungdomar ute i bygderna i något som kallas "Kämpa lekar" och i Hultsfred hade man i år åttonde ungdomslagsträffen.
Där tävlades om ett vandringspris som två Smålandslag redan fått två inteckningar i, men som Ingelstadslaget räddade från definitiv erövring genom att ta hem priset för första gången.

 

Nu kommer första skivan med småländska spelmän (Smålandsposten 2/7-1976)

bild bild

Den småländska folkmusiken är alldeles för dåligt känd. Många tror att ”folkmusik, det är sånt som spelas i Dalarna”. Felet är nog att det aldrig funnits några stora kändisar som stöttat upp den småländska musiken på det sätt som man gjort norröver.
Det tycker Lennart Skoglund, småländsk spelman från Ingelstad. Hans stora intresseär fiolen och folkmusiken. På fritiden har han ägnat sig åt att studera det småländska folksederna i allmänhet och musiken i synnerhet.

Hittills har det inte funnitts en enda skiva med smålandsmusik. Men nu ska det bli ändring på det. Tillsammans med Karl-Gustav Johansson har han spelat in en LP-skiva, som så småningom kommer ut på marknaden. På den skivan har spelmännen gjort 22 låtar från Värend: Tingsrydsmarschen, Polska efter Johan August Pettersson i Tolg, Vals av Håkan Johansson i Västra Torsås bland andra.

Lennart och Karl-Gustav har spelat ihop i femton år, nu mest som spelmän i Inglinge Folkdansgille.

 

Östra Torsås hembygdsvänner i mycket aktiv förening (6/3-1977)

bild

Inglinge Folkdansgille gav en fin uppvisning för hundratalet hembygdsvänner i Ingelstad.

I Näckrosens stora samlingssal hade Ö Torsås sitt årsmöte på söndagseftermiddagen. Ett stort antal medlemmar hade kommit till det välarrangerade mötet, med tjusig folkdans av traktens ”egna” Inglinge Folkdansgille ...

 

 

 

Traditionsenligt firande av Svenska Flaggans Dag  (1978)

bild

Landshövding Astrid Kristensson överlämnar fanan till representanten för Inglinge Folkdansgille i Ingelstad.

Det var flera än vanligt som mötte upp på Gamla Värendsvallen, för att fira Svenska Flaggans Dag …

Efter nationalsången vidtog landshövdingens plikter med att överlämna fanor, hederstecken och stipendier. Fanor fick bland andra Dackegymnasterna och Inglinge Folkdansgille.

Fyra folkdanslag svarade för en uppvisning med Väva vadmal och Snurrebocken.

 

x